Terapia CranioSacrala

 

Generalitati

Terapia CranioSacrala are ca radacini inceputul secolului XX , cand doctorul William Sutherland(osteopat DO), descopera faptul ca oasele craniului sunt organizate astfel incat, le este permisa miscarea. Privind un craniu dezarticulat, Sutherland a observat ca locul unde temporalele intalnesc parietalele, seamana cu branhiile unui peste;  aceasta articulatie indicand mobilitatea unui mecanism de respiratie.

Timp de 20 de ani el a explorat teoria conform careia oasele craniului ar fi mobile. Initial a vrut sa demonstreze ca oasele craniului sunt fixe, insa, dupa cercetari , a demonstrat ca acestea sunt mobile si ca blocarea lor poate duce la patologii grave. Si-a construit un dispozitiv asemanator unei casti, conceput astfel incat sa-si poata bloca anumite oase craniene, prin aplicarea unei presiuni. Sotia sa a inregistrat schimbarile aparute ca raspuns la aceste presiuni. A descoperit ca prin blocarea anumitor oase craniene, avea simptome ca: dureri de cap, probleme de vedere, stari de greata, schimbari de dispozitie, descresterea functiilor mentale etc. Daca craniul uman era cu adevarat rigid(oasele erau sudate pe toata durata vietii omului), atunci aceste presiuni nu ar fi trebuit sa-l afecteze deloc. Faptul ca experimenta aceste simptome, l-a facut sa inteleaga faptul ca, craniul nu este rigid , si ca oasele ce-l compun se misca; iar blocarea acestora provoaca probleme de natura fizica si mentala.

Terapia CranioSacrala, este o terapie holistica, care urmareste atingerea unei stari de echilibru la nivelul sistemului nervos central ;  este o metoda de evaluare si corectie a sistemului craniosacral ;   este o explorare a proceselor mentale, a sentimentelor, emotiilor si a manifestarilor lor fizice;  se foloseste de capacitatea interioara a fiecarui individ de a se autovindeca si de a-si regasi modul fiziologic de functionare prin sisteme proprii de refacere.

Sistemul craniosacral este format din membranele si fluidul care protejaza creierul si maduva spinarii, precum si din oasele atasate. Membranele se intind de la oasele craniului, in jos prin coloana vertebrala, pana la sacru, avand fixare pe a doua vertebra sacrala. Acest sistem joaca un rol foarte important in mentinerea sanatatii sistemului nervos central. SNC monitorizeaza si raspunde de tot ceea ce se intampla in corpul uman. Din moment ce creierul si maduva spinarii sunt in interiorul sistemului craniosacral, ne dam seama de importanta sistemului craniosacral.

Terapia craniosacrala elibereaza tensiunile din sistemul craniosacral, imbunatatind curgerea lichidului cefalorahidian, care protejaza si curata sistemul nervos central, imbunatatind conductivitatea nervoasa. Curgerea nerestrictionata a lichidului cefalorahidian, ofera corpului resursele pentru autocorectare, autovindecare.

Aceasta terapie are efect si asupra problemelor de ordin emotional, care pot somatiza, creand astfel probleme fizice grave. Dar acest subiect va fi dezvoltat in rubrica Eliberare SomatoEmotionala.

Terapia CranioSacrala este o abordare neagresiva.  Printr-o atingere fina(palpare) , terapeutul   evalueaza sistemul craniosacral concentrandu-si atentia asupra miscarii si ritmului lichidului cefalorahidian.  Terapeutul practic urmareste ritmul craniosascral, evaluand frecventa, amplitudinea simetria si calitatea acestuia. De ex. ,constatarea  unei lipse a simetriei poate ajuta la determinarea unei probleme patologice care poate corespunde unei disfunctii musculoscheletale, raspuns inflamator, traumatism, cicatrici accidente vasculare etc. Prin restabilirea simetriei ajutam corpul sa se autocorecteze.

Dupa aceasta evaluare se folosesc tehnici manuale pentru a elibera restrictiile de la nivelul fasciei, membranelor si tesutului care influenteaza fiziologia sistemul craniosacral.

Cum se desfasoara o sedinta?

Pacientul se afla intins pe masa de tratament  imbracat in haine lejere, timp in care terapeutul monitorizeaza ritmul craniosacral,  identifica restrictiile si faciliteaza eliminarea lor.

Uneori, in timpul sedintei poate apare fenomenul numit „unwinding”, cand muschii, tesutul conjunctiv si oasele, elibereaza un dezechilibru dobandit in urma unor experiente, cum ar fii un accident.

In functie de nevoile pacientului, terapeutul poate avea mainile pe picioare, pe abdomen, pe maini;  sau poate sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliberarii tensiunilor gasite. O sedinta poate dura intre 15 si 45 minute sau chiar mai mult.

La ce sa va asteptati in urma unei sedinte?

Imediat dupa sedinta s-ar putea sa va simtiti foarte relaxat, sau foarte energic. Oricum,  cei mai multi pacienti au nevoie de timp pentru a revenii la viata reala. Nici o sedinta nu se aseamana cu alta , experientele sunt diferite de la pacient la pacient.

Exista sedinte in care poate apare o eliberare de chist energetic datorat unei somatizari emotionale, corpul pacientului manifestand schimbari de temperatura , tremurat, plans, ras etc. Pacientul poate retraii anumite evenimente mai mult sau mai putin dorite, prin aceasta eliberandu-se de efectele lor.

Efectele fiind variante, recomandarea este ca dupa tratament sa nu fii nevoit sa pornesti catre o activitate solicitanta, pentru a avea timp sa te reintegrezi in ritmul cotidian si pentru a putea procesa schimbarile produse.

Rezultatul final va fi un sentiment coplesitor de bunastare, precum si senzatia ca te-ai descoperit, te-ai vazut la nivel interior, la nivel de sine. Fizic, rezultatul este o senzatie de libertate in propriul corp si o perceptie mai clara a ceea ce sinele are nevoie pentru ca pacientul sa se vindece.

Cui ii este adresata aceasta terapie?

Este adresata tuturor, de la nou-nascuti la femei insarcinate si adulti de varsta a treia.
De aceasta terapie se pot bucura atat persoanele care au probleme de sanatate, cat si cei sanatosi, care vor sa se relaxeze si sa scape de stresul zilnic.

Ce tratează

• Migrene şi dureri de cap

• Dureri cronice de gât şi spate

• Deteriorare a funcţiilor de coordonare motorie

• Colici

• Autism

• Disfuncţii ale sistemului nervos central

• Probleme ortopedice

• Accidente traumatice ale creierului şi măduvei spinării

• Scolioză

• Boli ale copilăriei

• Dificultăţi de învăţate

• Depresie

• Oboseală cronică

• Dificultăţi emoţionale

• Probleme legate de stres şi tensiuni nervoase

• Disfuncţii ale ţesutului conectiv

• Disfuncţii ale articulaţiei temporo-mandibulară

• Boli neurovasculare şi ale imunităţii

• Stres post-traumatic

• Disfuncţii post chirurgical

Nu este o terapie care inlocuieste tratamentul, este o terapie care sustine si potenteaza procesul de vindecare.

Nu interactioneaza in mod negativ cu niciun fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare.

Ca si in alte terapii alternative terapeutul nu va diagnostica si nu va prescrie medicamente.

Distribuie: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest