Osteopatie

Ce este osteopatia?

Osteopatia, este o medicina manuala, care se focuseaza pe sanatatea intregului corp, prin manipularea sistemului musculo-scheletic, visceral, cranial si biodinamic.
Scopul sau este de a afecta in mod pozitiv sistemul nervos, respirator si limfatic al organismului.
Aceasta terapie presupune o abordare holostica. Osteopatul nu se focuseaza doar pe zona cu probleme, ci utilizeaza tehnici prin care se incearca o echilibrare a tuturor sistemelor corpului.Astfel se ofera corpului capacitatea de a se autocorecta, autovindeca.
Corpul uman este singur capabil de autocorectare, autovindecare. Osteopatul este doar un facilitator. Prin tehnicile, sale osteopatul detensioneaza corpul, pentru ca acesta la randul sau sa se poata autocorecta.
De fapt, prin intermediul osteopatiei se vizeaza refacerea sanatatii prin restabilirea micromobilitatii tisulare.
Notiunea de baza in osteopatie este Miscarea Respiratorie Primara. Daca aceasta miscare este libera in corp, aceasta este sinonima cu sanatatea.
Practic toate tehnicile osteopatice au ca scop restabilirea acestei miscari.

PRINCIPIILE OSTEOPATIEI :
1. Corpul uman este o unitate in care structura, functia, mintea si spiritul sunt interdependente

2. Corpul, prin intermediul unui sistem de echilibrare complex, tinde sa se auto-regleze si sa se auto-vindece, avand capacitatea de a se auto-apara, auto-repara si auto-remodela in fata patologiei.

3. Functia sistemelor corpului depinde de mecanismele circulatorii, impulsurile nervoase si de influentele neurotrofice.

4. Tratamentul osteopatic se bazeaza pe aceste principii.

Cum decurge o sedinta de osteopatie?

Se incepe cu anamneza pacientului. Este examinat istoricul medical al pacientului. Osteopatul va pune intrebari referitoare la starea dumneavoastra de sanatate, acordând atenție  plângerilor principale, problemelor de sănătate, precum și altor intervenții medicale pe care le-ați primit în trecut. ( interventii chirurgicale, medicamentatie etc.)

Apoi, va fi efectuată o evaluare. Osteopatul va efectua un examen fizic pentru a vă evalua starea fizică și pentru a vă asigura opțiunile de tratament sigure. Este recomandabil să purtați haine lejere cum ar fi pantaloni scurți și tricou, pentru evaluarea fizică.

Evaluarea se va face in general palpator. Palparea extrem de fina a osteopatului, va permite acestuia sa sesizeze pierderile de mobilitate ale tesuturilor. Acestea se pot datora diferitelor traume cum ar fi: traume fizice, psihice sau emotionale.

Osteopatia este o abordare holistica, omul nu este doar corp. Este corp, minte, spirit. Osteopatul trebuie sa aiba in vedere acest lucru, in sensul ca doar tratamentul corpului poate sa nu ajute tot timpul. O stare depresiva poate duce la alterarea micromobilitatii tisulare. Doar tratand corpul, poate duce la o ameliorare care nu o sa tina mult. Trebuie indepartata cauza problemei si nu doar efectul acesteia.

Cand veniti la prima sedinta de osteopatie, aduceti daca aveti rapoarte medicale recente: analize. RMN etc.

Dupa stabilirea diagnosticului osteopatic – obtinut in urma anamnezei si evaluarii palpatorie – osteopatul va incepe alinierea structurilor a caror mobilitate a fost alterata.

In general tratamentul nu este unul dureros, se face cu miscari blande. Osteopatul alege tehnicile care se potrivesc cel mai bine problemei pacientului.

De exemplu, genunchiul si stomacul isi pot pierde mobilitatea, dar fiind formate din tesuturi foarte diferite, tratamentul va urma gesturi diferite.

Chiar doi pacienti cu acelesi disfunctii pot fi tratati intr-un mod total diferit. Osteopatia este o terapie axata pe pacient, individualizeaza tratamentul.

Daca va prezentati la osteopat cu o durere de umar de exemplu, asta nu inseamna ca osteopatul va aplica vreo tehnica pe umar. Aceasta poate fi efectul unei disfunctii distale umarului. Se va cauta originea problemei si se va trata aceasta.

Interventia manuala a osteopatului va stimula sistemele fiziologice ale corpului uman – cu abilitatea de a actiona asupra asupra tuturor tesuturilor :

  • Articulatii: glezna, genunchi, sold, cot, articulatia temporo-mandibulara , coloana vertebrala, craniu…
  • Visceral: ficat, vezica biliara, stomac, intestine….
  • respirator, nervos, fascial, vascular….

In functie de caz, tratamentul va fi diferit. In general sunt necesare doua sau trei  consultatii. Pentru probleme cronice pot fi necesare mai multe sedinte. Chiar daca durerea a disparut, asta nu inseamna vindecare.

 

Ce trateaza osteopatia?

Sistemul nervos: Migrene, cefalee, nevralgii fasciale, cervicobrahiale, intercostale, nevralgia Arnold, torticolis, cruralgie, sciatalgie, sciatica, meralgie parestezica

Sistemul respirator si sistemul vizual: Sinuzite, ameteli, echilibru instabil, sindromul lui Meniere, astm (ameliorare), bronsite, rinite, acufene, lacrimari, ochi uscati, migrena oftalmica

Sistemul digestiv: Aerofagie, meteorisme, dispepsie, hernie hiatala, gastrite si consecintele hiperaciditatii gastrice, tulburari functionale hepato-biliare, colite, constipatie, ptoza viscerala

Sistemul genito-urinar: Dureri si disfunctii ginecologice, cistite, sterilitate functionala, ptoza uterina sau a vezicii urinare, tulburari ale aparatului sexual si ale functiei sexuale, enuresis, prostatite, urmarirea osteopatica a sarcinii

Sistemul locomotor: Dureri ale coloanei vertebrale si dureri de spate, inflamatii, restrictii de mobilitate ale tuturor articulatiilor periferice, disfunctii ocluzale si temporo-mandibulare, tendinte, tenis elbow, entorse, scolioze si atitudini scoliotice, redarea confortului in cazul handicapului locomotor

Sistemul neuro-vegetativ : Stari depresive, hipernervozitate, anxietate, stres, tulburari ale somnului, spasmofilie

Sechele post-traumatice si chirurgicale : Cicatrice, fracturi inainte sau dupa deghipsare, entorse, cazaturi, accidente rutiere.

Distribuie: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest