Terapia CranioSacrala Biodinamica

 

Ce este Terapia CranioSacrala Biodinamica?
Am citit multe introduceri si multe carti despre Terapia CranioSacrala Biodinamica(BCST), Am participat de asemenea la multe seminarii pe acest topic. Sunt de acord ca este greu sa intelegi ce este de fapt Terapia CranioSacrala Biodinamica(BCST). Mai ales din punct de vedere stiintific.
In timp ce vestul foloseste un anumit limbaj si o anumita metodologie pentru a descrie cascada fiziologica ce duce la patologie sau sanatate, Terapia CranioSacrala Biodinamica(BCST) foloseste un limbaj si o metodologie complet diferita, bazandu-se pe paradigme si traditii medicale total diferite.
Asadar cand un terapeut in Terapia CranioSacrala Biodinamica, incearca sa explice lumii medicale din vest ceea ce face, nimic nu are sens si este total nestiintific, datorita unei bariere de limbaj.
Asadar, prin acest mesaj, incerc sa explic ce inseamna Terapia CranioSacrala Biodinamica(BCST), din punct de vedere medical, nu doar filozofic.
Incepem cu o parte a sistemului nervos, sistemul nervos autonom(SNA), cu cele doua ramuri: simpatic si parasimpatic.
SNA functioneaza inconstient, pentru a mentine functiile vitale ca tensiunea, temperatura corpului, respiratia, digestia, eliminarea etc..
SNA are doua divizii: simpaticul si parasimpaticul.
Simpaticul este responsabil de starea „lupta si fugi”
Daca te urmareste un lup, alergi repede si eficient multumita acestui sistem.
Parasimpaticul este responsabil de starea „odihneste si digera”.
In aceasta stare organismul gaseste resursele necesare pentru a repara orice parte a corpului, care a suferit in timpul zilei si nu numai.
Ideal, ar trebui sa existe o stare de balans intre simpatic si parasimpatic. Pentru fiecare experienta (stres) care activeaza simpaticul, ar trebui ca parasimpaticul sa raspunda in mod egal pentru a repara ceea ce sa deteriorat. Cand spun asta ma refer la orice forma de deteriorare(fizica, emotionala…).
Din pacate nu se intampla asta. Lumea moderna nu permite asta. Asadar sistemul nervos va prioritiza lucrurile.
Prioritatile se fac dupa cum urmeaza:
1. Prima prioritate o reprezinta functiile vitale, este important ca inima sa bata, absorbtia de oxigen si eliminarea dioxidului de carbon sa se faca eficient, rinichii sa filtreze sangele….
2. Cand fugi la munca, sistemul nervos trebuie sa se adapteze pentru a permite corpului sa ajunga acolo. Altfel ai putea cadea in mijlocul drumului datorita lipsei de oxigen…
3. Emotiile. Daca esti nervos, sistemul nervos va trebui sa se adapteze situatiei, datorita cresterii caldurii si nevoilor metabolice , necesare acestei stari. Daca esti deprimat, de asemenea sistemul nervos va trebui sa se adapteze.
4. Traumele vechi, fizice si emotionale. Din pacate ultimele in lista de prioritati ale sistemului nervos, sunt lucrurile din trecut. Asadar ceea ce nu se intampla chiar acum este inclus in „trecut”. Sistemul tau nervos acorda prioritate intotdeauna la ceea ce se intampla acum.
Problema cu acest sistem extraordinar, este ca acesta se organizeaza in jurul ideii ca va venii un timp in care se va ocupa si de problemele care au fost stocate.
Retineti insa, corpul se orienteaza intotdeauna catre sanatate, si face tot ce poate sa te mentina in stare optima in conditiile date.
Chiar daca esti bolnav sau stresat, sistemul se orienteaza catre functionarea optima, in functie de parametrii si resursele date, chiar daca din perspectiva ta corpul nu functioneaza cum ar trebui.
Functia sistemului nervos central(SNC) este, in general, sa ne tina in viata. Inclus in asta este si abilitatea de a diferentia pericolul sau siguranta.
Cand suntem in pericol, sistemul nervos simpatic porneste, pregatind starea de fuga sau lupta. Cand suntem in siguranta, simpaticul se opreste pornind parasimpaticul.
Cum stii daca esti in pericol sau in siguranta? Ei bine nu este chiar atat de usor de raspuns la aceasta intrebare. Cand te intorci de la munca, te intorci pe acelasi drum aproape de fiecare data, insa uneori simti ca ceva nu e in regula, in cateva secunde poti vedea un accident sau altceva…De unde a venit acest sentiment? Ce parte din tine a fost constienta de acest pericol?
Sistemul nervos central evalueaza mediul si pe el insusi la fiecare sutime de secunda.
O face din doua motive: primul – se asigura ca toate sistemele functioneaza cum trebuie si doi- se asigura ca esti in siguranta.
Cu mult timp in urma, cand ne temeam sa nu fim mancati de vreun animal, sistemul nervos era cel de-al saselea simt, informandu-ne cand trebuia sa fugim.
ASADAR , CE ESTE TERAPIA CRANIOSACRALA BIODINAMICA?
Este o modalitate de vindecare care ia corpul din simpatic si-l duce in parasimpatic. Aceasta tranzitie este imperativa in procesul de vindecare. Fara aceasta tranzitie corpul nu poate trece in starea de reparare(autocorectare, autovindecare). Asadar nu se poate vindeca. Cand esti bolnav, te odihnesti si dormi tot timpul tocmai datorita faptului ca este singura stare care va permite sanatatii sa se manifeste.
CUM FACE ASTA UN TERAPEUT IN TERAPIA CRANIOSACRALA BIODINAMICA?
Din moment ce sistemul nervos al fiecarei fiinte, este construit sa detecteze ce se intampla in mediul sau extern, poate de asemenea sa detecteze alte sisteme nervoase din vecinatate.
Terapeutii in Terapia CranioSacrala Biodinamica sunt invatati sa isi puna sistemul in parasimpatic si sa mentina aceasta stare prin vointa. Sistemul nervos al pacientului, raspunde la aceasta stare, datorita proximitatii.
Pentru a intelege mai usor, faceti o comparatie. Cum va simtiti cand sunteti alaturi de oameni fericiti, voiosi, care rad tot timpul fata de momentul in care sunteti alaturi de oameni depresivi, sau tristi? Veti vedea ca le copiati starea. Este contagios.
Deseori sunt intrebat cum de apare o asemenea stare profunda de vindecare(emotionala si fizica) cand ceea ce fac este doar sa stau cu mainilie pe ei in anumite zone, desii pare ca nu fac nimic.
Raspunsul sta in mecanismele subtile ale sistemului nervos. Nu avem nevoie de manipulari sau presiuni cand corpul este in parasimpatic. Noi oferim corpului spatiul , timpul si siguranta de care are nevoie pentru a vindeca deteriorari vechi de saptamani ,zile sau ani.
TERAPIA CRANIOSACRALA BIODINAMICA nu este ezoterica. Se bazeaza pe principiile fiziologiei. Neintelegerea se face datorita unei bariere de limbaj intre modalitatile de vindecare.
Aceasta este o descriere umila a acestei terapii pentru cei ce doresc ceva stiintific, insa lucrurile sunt foarte profunde.

Ce inseamna o sedinta de BCST?

Terapia CranioSacrala Biodinamica este o abordara holistica cu radacinile in osteopatie, este o explorare a proceselor mentale, sentimentelor, emotiilor si a manifestarilor lor fizice.

De la o sedinta la alta se poate ajunge catre o procesare si eliberare a traumelor emotionale vechi sau a sabloanelor, precum si trecerea catre niveluri superioare de constientizare.

Terapia CranioSacrala Biodinamica se bazeaza pe capacitatea fiecaruia de a se autovindeca,  nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.

Sedintele variaza in functie de terapeut, insa, in general, vom incepe prin a discuta problemele de sanatate ale pacientului.

In timpul sedintei, pacientul va sta intins pe o masa de masaj, imbracat si cat se poate de confortabil. Este important ca pacientul sa se simta confortabil si in siguranta, tot timpul sedintei. Asadar , la inceputul sedintei se vor pune la punct aceste lucruri. Terapeutul va poate intreba din cand in cand, cum va simtiti si ce experimentati in timpul sesiunii, si va va ajuta sa ramaneti prezent cu orice experienta ati avea.

La inceputul sedintei, terapeutul se va asigura ca sunteti confortabil, apoi va exista un dialog inainte ca acesta sa faca contactul fizic. Stabilirea confortului este un prim pas important, care va asigura ca ceea ce se intampla in timpul sedintei se refera la voi, si nu apare datorita unei lipse de confort sau de siguranta.

Cand apare contactul fizic(se vor pune mainile pe anumite zone de pe corpul dvs), practicianul se va asigura ca acesta atingere este buna pentru dvs.( atingerea nu este prea brutala sau prea usoara).

Terapeutul poate incepe de la picioare, de la cap sau de la zona sacrului. In general atingerea este una usoara, fara interferente. In timpul sedintei, in functie de zonele cu probleme, practicianul se poate muta in diferite zone ale corpului care trebuiesc tratate, folosind atingerea care va face sa fiti in maxim confort si siguranta.

O sedinta poate dura de la 30 min. la 90 min. in functie de nevoi. In acest timp , practicianul va atinge lejer anumite parti ale corpului, ascultand ritmurile subtile, si observand schimbarile care au loc in corp.

Este important sa retineti ca intr-o singura sedinta pot apare efecte notabile. Deseori va fi nevoie de mai multe sedinte pentru a ajunge la rezultatul dorit.

In timpul sedintei este posibil sa:

Va relaxati foarte profund si sa adormiti

Intrati intr-o stare usoara da meditatie

Experimentati anumite emotii

Aveti un sentiment de caldura, usurare, sa va simtiti mai mare sau ca plutiti

Puteti experimenta si alte senzatii ca o energie care era blocata in corp si care se elibereaza. Daca se intampla aceasta, ramaneti prezent cu respiratia voastra, si permiteti acestei energii sa descarce.

Deseori, sedinta implica un proces de renuntare la modelele care inhiba sanatatea si vitalitatea. Odata ce aceasta se intampla, terapeutul poate observa schimbari in fluide, tesuturi , oase, si forta suflului vital.

Puteti experimenta un sentiment de integrare in corp, minte si spirit.

La sfarsitul sedintei

Imediat dupa incheierea sedintei, s-ar putea sa va simtiti foarte relaxat, maret, profund la nivel emotional sau extraordinar de energic.

Cei mai multi pacienti au nevoie de timp pentru a reveni la realitate. Experientele sunt diferite de la pacient la pacient, dupa modul de raspuns al fiecarei persoane in functie de modul de raspuns al corpului si de traumele sale si pot fi, de asemenea, diferite chiar de la o sedinta la alta.

Nici o sedinta nu se aseamana cu alta.

Cateodata reactiile sunt foarte linistite, calme, pacientul scufundandu-se intr-o stare de relaxare profunda, iar alte cazuri reactiile pot fi insotite de miscari usoare numite „unwinding”, cand muschii, tesutul conjunctiv si oasele elibereaza dezechilibrul dobandit in urma anumitor experiente negative traite din perspectiva pacientului. In alte sedinte este implicata partea emotionala sau eliberarea energetica ce se poate manifesta prin schimbari de temperatura a corpului, un val neasteptat de emotii sau chiar reamintirea unor sentimente sau retrairea unor experiente de mult uitate.

Fiecare pacient este unic, fiecare corp are propriul sau sistem de a colecta experientele prin care a trecut, astfel ca fiecare sesiune de tratament va fi diferita.

Rezultatul final va fi un sentiment coplesitor de stare de bine, precum si senzatia ca te-ai descoperit, te-ai vazut la nivel interior, la nivel de sine. Fizic, rezultatul este o senzatie de libertate in propriul corp si o perceptie mai clara a ceea ce sinele are nevoie pentru ca pacientul sa se vindece.

Biodinamica poate fi folosita individual sau in conjunctie cu alte terapii.

Ca rezultat al terapiei se obtine un sistem nervos fara restrictii si un corp capabil sa functioneze la nivel ridicat de performanta.

 

 

Ce probleme poate trata Terapia CranioSacrala Biodinamica?

 • Migrene si dureri de cap;
 • Dureri cronice de gat si spate;
 • Stres fizic, emotional si probleme legate de tensiuni nervoase;
 • Afecţiuni ale creierului si maduvei spinarii ca urmare a accidentelor;
 • Stres post traumatic;
 • Disfuncţii post chirurgicale;
 • Oboseala cronica, insomnia;
 • Boli ale copilariei, colici, autism, dificultati de invatare, dislexie;
 • Disfunctii postchirurgicale, problemele digestive;
 • Probleme ortopedice, disfunctii ale tesutului conjunctiv, disfunctii ale articulatiei temporomandibulare;
 • Autism, ADHD, Sindrom Down, etc;
 • Dificultaţi de invaţare, dislexia;
Distribuie: Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest